• De congresagenda op de OVAP site is bijgewerkt. Bekijk de hele agenda hier.
   
 • 24 september spreekt Bart Polder voor de OVAP in Utrecht over orthodontie en implantaten.
  De volledige aankondiging vindt u hier.
   
 • Invisalign nascholing door OVAP 19 november 2010
  Op de congres agenda staat verder een interessante OVAP nascholingsbijeenkomst over Invisalign 19 november in Houten. Spreker daar zal zijn Carl Luyten, Belgisch orthodontist en ervaren Invisalign clinicus. Klik hier voor details en aanmelden.
   
 • NVOS najaarsvergadering 4 november
  Uw speciale aandacht voor een interessante bijeenkomst van de NVOS op donderdagavond 4 november 2010 in de Jaarbeurs in Utrecht. De sprekers zijn Kevin O’Brien en Jonathan Sandler.
  Het onderwerp is “In the land of no evidence..... the salesman is King”
  Voor inschrijven en/of meer info kunt u kijken op www.nvos.info.
  Voor NVOS leden is de bijeenkomst gratis te bezoeken, voor niet leden zijn de kosten €75,-
   
 • NZa besluit tot waanzinnige kortingen, ook voor tandartsen
  Griezelt u mee met de nieuwe tarieven? controle tarief vaste apparatuur van € 59,11 naar € 33,55 aanvangstarief vaste apparatuur van € 800,86 naar € 546,79, second opinion van € 92,23 naar € 32,20. Lachwekkend of horror, dit zijn de nauwelijks serieus te nemen tarieven voor 2011 zoals de NZa die wil doorvoeren. De gehele lijst met nieuwe tarieven vindt u hier.

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft besloten het Orthodontistentarief (O-tarief) per 1 januari 2011 met 34% te verlagen. Verder heeft de NZa aangegeven per 1 januari 2011 ook het D-tarief van de tandartsen (en uitgeschreven orthodontisten) met het O-tarief gelijk te trekken. Dit betekent dat het D-tarief van tandartsen met bijna 40% zal dalen. Dit laatste is nog geen besluit maar een is wel als vaststaand aangekondigd door de NZa. De betrokken tandartsen organisaties waren met stomheid geslagen dat de NZa deze zomer besloot de O-tarieven niet gefaseerd maar in een klap te verlagen en bovendien tegen de afspraken in ook het D-tarief in de discussie te betrekken zonder onderzoek naar kosten en opbrengsten van hen die het D-tarief berekenen.
  NZa motiveert de directe verlaging met het argument dat de consument anders te lang te veel betaalt. Het gelijktrekken van tandarts, en orthodontistentarieven is ingegeven door de vrees dat anders iedere specialist zich zal uitschrijven. Het wordt onderbouwd met het begrip ‘functionele bekostiging van de zorg’. Functionele bekostiging wil zeggen dat er een tarief is voor een verrichting en dat het niet uitmaakt wie die behandeling uitvoert. Het gehanteerde tarief is dan natuurlijk wel het laagste, of zoals de NZa dat noemt, dat van de meest efficiënte aanbieder, in dit geval de orthodontist. Uit het onderzoek van de NZa is de NZa immers gebleken dat de onderzochte ca 90 niet uitgeschreven orthodontisten gemiddeld het norminkomen verdienen na verlaging van het tarief met 34%. Dit norminkomen, waarvan niemand de herkomst kent en dat niet op enige wettelijke basis is gefundeerd bedraagt €140.000 waaruit nog pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering moet worden afgedragen) Uiteraard hebben ANT en NMT de vele argumenten aangedragen tegen het onderzoek en de interpretatie van de gegevens van de NZa. Deze werden niet gehoord in het overleg. De NZa heeft de betrokken tandartsorganisaties sterk de indruk gegeven dat vooraf vaststond dat er een zo hoog mogelijke tariefkorting werd nagestreefd. Alle interpretaties en beleidskeuzes die de uitkomsten sterk hebben beïnvloed zijn stelselmatig in het nadeel van de orthodontisten uitgevoerd. Er wordt nu hard gewerkt aan juridische stappen tegen de besluiten van de NZa over het O-tarief. Probleem is wel dat zolang er geen officieel besluit is over de D-tarieven dit tarief ook niet kan worden aangevochten.

 

congresbanner2019